Velg en side

Digital markedsføring har på mange måter gjort det mulig for «hvermansen» å markedsføre bedriften sin. Det er nå enklere å nå ut til store folkemengder enn noen gang tidligere, noe som gjør at digital markedsføring ofte blir ansett som en suksessoppskrift på hvordan man skaffer seg nye kunder.

Så enkelt er det selvfølgelig ikke.

Før man bestemmer seg for å satse på digital markedsføring, kan det være greit å vite hva det faktisk er for noe. Du vet, sånn bortsett fra at det er no’ greier på internett.

Definisjonen på digital markedsføring

Etterhvert som digital markedsføring har blitt mer og mer utbredt, har det også fått flere ulike betydninger og definisjoner.

Den vanligste definisjonen på digital markedsføring er at det er et samlebegrep for all markedsføring gjort på, og via, internett.

Når noen snakker om digital markedsføring er sjansen stor for at de snakker om nettopp internettmarkedsføring. Det er slett ikke feil, tvert imot – det er den vanligste måten å definere digital markedsføring på.

Mange fagfolk mener derimot at digital markedsføring er all markedsføring gjort på elektroniske enheter – ikke bare på internett. Det vil si at annonsering på flater som tv, radio og telefon også er digital markedsføring.

En annen utbredt definisjon av digital markedsføring er:

Digital markedsføring er et samlebegrep for all markedsføring som foregår på elektroniske enheter.

Det blir sagt at den første digitale markedsføreren var Guglielmo Marconi som fant opp radioen. Det vil si at digital markedsføring er mye mer enn internett – og ble et begrep lenge før noen i det hele tatt kunne forestille seg dagens verdensvev.

I følge Neil Patel, som har opparbeidet seg mye autoritet innen digital markedsføring i utlandet, kan man sortere digital markedsføring i to ulike kategorier:

Online markedsføring (internettmarkedsføring)

  • Søkemotoroptimalisering (SEO)
  • Søkemotormarkedsføring (SEM)
  • Innholdsmarkedsføring
  • Sosiale medier (SMM)
  • Pay-per-click annonsering (PPC)
  • Affiliate markedsføring
  • Epostmarkedsføring

Offline markedsføring

  • Elektroniske billboards
  • Digitale produktdemoer
  • Digitale produktprøver
  • Radiomarkedsføring
  • Radioreklamer
  • Programsponsing
  • Tv markedsføring
  • TV reklame
  • Tele-shopping
  • Telefonmarkedsføring
  • Telefonsalg
  • SMS markedsføring (giveaways, kuponger, lojalitetsprogrammer)
  • QR-koder

Allikevel tenker de fleste at digital markedsføring er det samme som internettmarkedsføring, mens alt annet er tradisjonelle medier. Noe det også er.

Vent litt… hæ?

Tradisjonelle medier vs nye medier

Du har kanskje hørt snakk om at de tradisjonelle mediene holder på å dø ut, mens de nye mediene tar over?

Dette er grunnen til at mange velger å bruke mer penger på internettmarkedsføring.

Tradisjonelle medier er de mediene som har vært tilstede lengst. Aviser, radio og tv er gjerne de vanligste eksemplene. Nye medier er derimot mediene vi har fått som følge av internett. Nettsider, epost, virtual reality og sosiale medier for å nevne noen.

Forskjellen mellom tradisjonelle og nye medier er ikke bare hvordan informasjon vises, men også hvordan mottaker kan interagere med innholdet.

Tradisjonelle medier sender ofte ut informasjon i store mengder, uten at mottaker kan komme med respons og tilbakemelding på innholdet. Dette kalles for enveiskommunikasjon.

Nye medier er derimot mer målrettet, og gir mottakeren mulighet til å kommunisere med avsenderen. Dette kalles for toveiskommunikasjon.

Det er gjort mange forsøk på å gjøre tradisjonelle medier mer interaktive. Hvor ofte har du ikke sett tv-reklamer som oppfordrer deg til å gå inn på en nettside? Eller kanskje du husker den store QR-bølgen for noen år siden? Det er ofte vanskelig å få noen til å bruke mobilen for å interagere med en reklame de har sett på tv.

Det er heller ikke alltid like lett å skille tradisjonelle og nye medier, fordi mange av de tradisjonelle mediene er blitt digitalisert og tar del i nye medier. Podcaster, for eksempel. Det kan defineres som en type radio, men distribueres på nett.

Allikevel er det ikke slik at de tradisjonelle mediene nødvendigvis dør ut, men man ser et skifte i hvordan de blir konsumert og hvilken rolle de har i hverdagen.

Hva fungerer best for markedsføring – tradisjonelle eller nye medier?

Jeg skulle gjerne kommet med en fasit på hva som fungerer best og hvor man bør legge pengene sine, men dessverre er det ikke så enkelt. Det kommer helt an på bedrift, målgruppe, og hvilke mål man har satt seg. Ikke minst er dette en nettside om virkningen av nettopp nye medier og digital markedsføring, så det er vel ingen tvil om hva jeg, stort sett, mener er “the way to go”.

Tradisjonelle medier er gode å bruke for å nå ut til veldig mange på kort tid, noe som gjør det til et godt verktøy for merkevarebygging og å gjøre seg synlig i markedet.

Nye medier er derimot mer effektive på målrettet markedsføring, noe som gjør det lettere å bygge tillit og skape solide kunderelasjoner med folk som faktisk er interessert i hva bedriften driver med. På den måten kan man generere mange flere varme leads, uten å måtte bruke mye penger på mennesker som havner utenfor målgruppen.

Allikevel vil jeg si at begge deler bør ta del i en god markedsføringsstrategi.

Så, hvordan definerer vi egentlig digital markedsføring da?

Nå tenker jeg det kan være greit med en liten oppklaring, for hvordan var det nå med denne digitale markedsføringen og nye medier og gamle medier egentlig?

Digital markedsføring defineres, som vi har snakket om lenger opp i artikkelen, som all markedsføring gjort gjennom elektroniske enheter. Det betyr at digital markedsføring egentlig består av både nye og tradisjonelle medier i skjønn forening.

Men… ja, dessverre, her kommer det et “men”…

…det er ikke slik begrepet brukes i dag.

Som nevnt tidligere tenker de aller fleste på internett og nye medier når det er snakk om digital markedsføring. Det er også dette som har blitt bransjestandard: digital markedsføring er all markedsføring gjort på internett.

Det vil si at de aller fleste du snakker med kun vil ha internett i bakhodet når kommer til digital markedsføring, og svært få vil forstå at også andre elektroniske enheter er, per definisjonen, en del av begrepet.

Dersom du for eksempel er i møte angående digital markedsføring med en selger eller rådgiver fra et lokalt mediehus, er sjansen stor for at han vil se ut som et spørsmålstegn i det du begynner å snakke om radioreklame.

Nå ble det jaggu mye frem og tilbake her. Hvordan skal man egentlig forholde seg til digital markedsføring?

I stort sett alle tilfeller og settinger hvor det snakkes om digital markedsføring, er dette den vanligste definisjonen:

Digital markedsføring er et samlebegrep for all markedsføring gjort på, eller via, internett.

Derfor velger også jeg å bruke denne definisjonen når jeg snakker og skriver om digital markedsføring her på Helt Hætta. Det er helt naturlig å bruke den definisjonen som er mest utbredt og som folk flest forstår. Det kan nok være lurt for deg å gjøre det samme – men nå vet du også mer om hvordan begrepet har utviklet seg og hvorfor noen fortsatt anser tv og radio som digital markedsføring.

Hva er digital markedsføring?

Vi har nå definert begrepet. Men hva er digital markedsføring egentlig? Hva vil det si i praksis? Hvordan fungerer det?

Digital markedsføring er en salig miks av ulike metoder og teorier, men helt egentlig er det så enkelt som at digital markedsføring er alt du gjør for å fremme bedriften din på nett. Det kan gjøres på en haug med forskjellige måter, og det som fungerer for noen er ikke nødvendigvis en suksessoppskrift for andre.

Det skal ikke så mye til før man går seg vill i den overveldende jungelen av informasjon og meninger om hva som er den mest effektive digitale markedsføringen. Spør 10 markedsførere, og sjansen er stor for at du vil få 10 ulike svar på hvilke metoder det er verdt å bruke tid og penger på.

Allikevel er det én ting de fleste er enig om: bra innhold er nøkkelen til suksess.

Hva menes med innhold? Innhold er alt du publiserer og legger ut på nett, enkelt og greit. Det kan være en kort status på facebook, et bilde på instagram, en video på youtube eller kanskje en artikkel på en nettside. Det kan også være en tweet, en podcastepisode eller en ebok. Uansett hvor kort eller langt, alt du publiserer er innhold.

Hvorfor er bra innhold nøkkelen til suksess? Som nevnt tidligere i artikkelen, er den store fordelen med nye medier er at man kan kommunisere med mottakeren. Vi har muligheten til å få umiddelbare tilbakemeldinger av de som ser innholdet vi legger ut. For at folk skal gidde å engasjere seg er det viktig at det man publiserer holder høy kvalitet og kanskje enda viktigere: treffer nettopp den målgruppen man ønsker å selge til.

Men hva er egentlig bra innhold? Bra innhold er ikke alltid de proffeste videoene, de beste bildene eller de lengste artiklene. Innhold blir bra idet man klarer å appellere til og skape verdi for sine ideelle kunder, og de anser deg som en ressurs i stedet for en bedrift som bare er ute etter å pushe produktet sitt.

Så hvordan kan det gjøres?

Digital markedsføring: internett

Photo by rawpixel on Unsplash

Ulike metoder for digital markedsføring

Som nevnt tidligere, finnes det en rekke strategier og metoder for hvordan man kan lykkes med digital markedsføring. Det er ingen klar fasit på hva som fungerer og ikke, for det er helt individuelt fra bedrift til bedrift.

Her er de mest populære variantene:

Innholdsmarkedsføring

Innholdsmarkedsføring er et nokså bredt uttrykk, men handler i hovedsak om å bruke innhold for å skape merkevarebevissthet, generere varme leads og skaffe salg. Grunnsøylen i innholdsmarkedsføring er gjøre seg til en verdifull ressurs, slik at kunder får tillit til deg og det du driver med.

Søkemotoroptimalisering (SEO)

89% av nordmenn mellom 16-74 år bruker internett til å søke etter informasjon om varer og tjenester. Da sier det seg selv at mulighetene er store dersom man dukker opp som et av søkeresultatene – det kan man oppnå med søkemotoroptimalisering. Kort fortalt lager man innhold som blir funnet og favorisert av søkemotorene, slik at man kommer høyt opp på søkeresultatene til spesifikke søkeord. Kanskje du klarer å gjette hvilke søkeord denne artikkelen er optimalisert for? Det er en kunst å få innholdet til å appellere til både mennesker og søkemotorer.

Sosiale medier

De fleste bedrifter bruker i dag sosiale medier til å markedsføre bedriften sin. Det er jo ikke så rart – man må være tilstede der kundene er. De forskjellige sosiale plattformene har forskjellige egenskaper og brukergruppe, noe man må ta hensyn til når man velger hvilke plattformer man ønsker å være synlig på. En innføring til de forskjellige plattformene kan du lese her.

Annonser

Det finnes himla mange muligheter for å annonsere på nett. Stort sett alle sosiale nettverk har sitt eget annonseprogram, i tillegg til at det finnes store nettverk som lar deg annonsere på tvers av en rekke nettsider og plattformer. Ikke minst kan man betale for å bli synlig i søkemotorene. Du har kanskje hørt om SEM, PPC, CPC, Display, Bannerannonse, programmatisk? Alle disse er annonserelatert. Her kan du lese en artikkel jeg har skrevet om de ulike typene digital annonsering.

Epostmarkedsføring

Å bruke epost til å markedsføre seg er en av de eldste, men også en av de mest effektive markedsføringsmetodene. Man sender rett og slett ut mail til mennesker som har takket ja til å motta innhold på epost. På sosiale medier kan algoritmer endres og hele plattformer legges ned, men epostlisten din har du selv full kontroll over. Ikke minst kan du kommunisere direkte med de som har valgt å registrere seg.

Native advertising

Har du noen gang scrollet deg nedover på vg.no, og plutselig har det dukket opp en artikkel som er merket som reklame? Det er native advertising. Reklameinnhold som er forkledd som redaksjonelt innhold, og som fort har blitt superpopulært. Mange blander native advertising med innholdsmarkedsføring, og selv om det ikke er helt feil da native er en type innholdsmarkedsføring, er det viktig å være klar over at det ikke er det samme.

Sluttord

De som lykkes med digital markedsføring, bruker stort sett de fleste av disse metodene i skjønn forening.

Det kan være vanskelig å komme i gang med digital markedsføring, og det er viktig at du lager deg smarte mål og finner dine ideelle kunder før du begynner å prøve deg frem med ulike metoder. Ikke minst bør du utarbeide deg en god digital strategi slik at du har en hensikt med arbeidet du gjør. Jeg skriver litt om hvorfor i denne artikkelen.

Jeg har en rekke artikler her på Helt Hætta som kan være interessante for videre læring, jeg anbefaler blant annet å fortsette denne artikkelen med hvilke fordeler gir digital markedsføring og hvordan komme i gang med digital markedsføring.

Noen andre relevante artikler:
Mine ti beste råd for å bli synlig på nett
Hvor stor del av markedsføringen din bør skje på sosiale medier?
Hvordan og hvorfor du bør bruke SMARTe mål for å lykkes med markedsføringen din



Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 − 2 =