At folk bruker internett er ikke akkurat noe nytt. Jeg mener, du har helt sikkert hørt det en rekke ganger: folk som snakker om hvor viktig det er å være tilstede på nett, og at bedriften din kommer til å dø ut hvis den ikke er synlig.
Sistnevnte var en populær pitch vi fikk beskjed om å bruke mye når jeg jobbet med å selge katalogtjenester.
Lei av å høre det samme gang på gang? Jepp, samme her.
Derfor gidder jeg ikke skrive mer om tall og statistikk og hvor mange andre som har hatt suksess med sin digitale markedsføring. Et raskt googlesøk gir deg mer enn nok informasjon om denslags.
I stedet ønsker jeg å fortelle deg hvilke fordeler digital markedsføring kan ha, og ikke minst hvorfor.
Innhold i denne artikkelen
- 1 Hva er digital markedsføring?
- 2 Det er enklere og billigere å nå ut til akkurat din målgruppe
- 3 Det åpner for kommunikasjon med potensielle, nye og eksisterende kunder
- 4 Det er lettere å samle og analysere data
- 5 Man kan ta del i hele kundereisen
- 6 Digitale kampanjer kan iverksettes fortere og er mer fleksible
- 7 Så, hvorfor bør man satse på digital markedsføring?
- 7.1 Digital markedsføring er målrettet og priseffektivt
- 7.2 Digital markedsføring gir muligheten til å bygge relasjoner og solide kundeforhold
- 7.3 Digital markedsføring er effektivt uansett hvilke mål man har
- 7.4 Digital markedsføring kan gjøres av alle – uansett størrelse og budsjett
- 7.5 Digital markedsføring er målbart og enkelt å forbedre
Hva er digital markedsføring?
Før vi setter i gang, kan det være greit å ta en kjapp gjennomgang av hva digital markedsføring faktisk er.
Digital markedsføring er et samlebegrep som favner om alt man gjør på internett for å markedsføre bedriften sin. Det kan for eksempel være snakk om artikler på egen nettside, bildedeling på Instagram, eller annonsering på en nettavis. Stort sett all markedsføring som kan sees på en data, mobil eller pad går under digital markedsføring.
Det finnes mange ulike metoder og teorier om hvordan man best bør jobbe med digital markedsføring, men det er faktisk bare du og din bedrift som kan finne ut av hva som fungerer best for dere. Dersom du er usikker på om du bør bruke tid og ressurser på digital markedsføring, og eventuelt hvor mye, er en god begynnelse å finne ut av hva man ønsker å oppnå og hvilke muligheter digital markedsføring gir.
Dersom du er interessert, har jeg en mer inngående artikkel om begrepet digital markedsføring her.
Det var kjapt og godt, la oss komme i gang med de faktiske fordelene med digital markedsføring!
Det er enklere og billigere å nå ut til akkurat din målgruppe
Tidligere har markedsføring vært massekommunikasjon som har blitt ropt ut til alle som vil høre. Jo flere som så eller hørte reklamen, jo bedre. Dersom 10.000 ser reklamen din må det jo bare bli til masse salg. Eller…?
Det er ikke lenger slik at jo flere, jo bedre. I dag er det mye viktigere å kommunisere med de riktige kundene, de som faktisk er interessert og ender opp med å kjøpe ditt produkt/tjeneste.
Med digital markedsføring er det mye lettere å nå frem til målgruppen din, og skreddersy markedsføringen slik at den appellerer til dem. Betaler man for å annonsere på for eksempel Facebook, kan man velge ned til den minste detalj om hvem som skal få se annonsen. Da kan man sikte seg inn på de ideelle, kjøpeklare kundene som det faktisk er verdt å bruke penger på. Det blir fort mye rimeligere enn å prøve å nå ut til alle.
Digital markedsføring kan til og med være helt gratis, om man er villig til å legge inn mye tid og arbeid. Det finnes mange gode eksempler på bedrifter som kun markedsfører bedriften organisk, og ikke bruker penger på annonsering og reklame.
Ofte har de gode nettsider som er fulle av verdifullt innhold for potensielle kunder, og bruker sosiale medier og epost for å distribuere innholdet. Kundene føler ikke at de blir bombardert av billige salgsknep, men at de faktisk lærer og får nyttig informasjon. Markedsføringen blir til en ressurs for dem, og det skaper tillit og lojalitet til bedriften.
I dag er det helt essensielt å skape gode relasjoner til kundene sine, noe som bringer oss videre til neste punkt:
Det åpner for kommunikasjon med potensielle, nye og eksisterende kunder
Dette punktet blir en videreføring fra forrige punkt. Ikke minst er det også en av mine favoritter.
Digital markedsføring har gjort det enkelt å kommunisere med potensielle, nye og eksisterende kunder. Det er ikke lenger slik at folk må sende brev, ringe eller komme innom for å komme i kontakt med bedrifter. Nå er de fleste bedrifter til stede på nett, og det er lettere enn noensinne å knytte bånd med kunder.
Først og fremst er det enkelt for kunder å ta kontakt direkte med bedriften for å få personlig svar, som for eksempel gjennom en facebookside eller epost. Men, de har også mulighet til å engasjere seg i det bedriften velger å publisere i sosiale medier og på nettsiden sin. De kan kjapt og enkelt gi en tilbakemelding på det bedriften legger ut, noe som gjør det mye enklere for deg som markedsfører å vite hva som fenger – og hva som ikke gjør det.
Hvorfor er dette en fordel? Fordi tilbakemeldinger fra kunder er det aller viktigste man har når man jobber med markedsføring.
Tilbakemelding gjør at man blir kjent med og forstår kundene bedre. Hva funker, hva må endres på, hva funker ikke?
Tilbakemeldinger gir oss veiledning og nyttig informasjon, og gjør det derfor mye lettere å lage gode opplevelser for kunder. Ikke minst gjør tilbakemelding det lettere å skape personlige relasjoner med kundene, og etterhvert kan de bli til fantastiske ambassadører for merkevaren din.
Klarer man å skape tillit hos kundene sine, får man lojale og gode kunder som kommer tilbake gang på gang.

Det er lettere å samle og analysere data
I dag kan nesten alt måles. Spesielt på egen nettside kan man få vanvittig mye informasjon om de som er innom og hvordan de forholder seg til innholdet på nettsiden.
Hvor lenge er de innom? Hvor langt ned på forsiden scrollet de? Hvilke knapper eller lenker har de klikket på? Hvilke artikler synes de er mest interessant? Hvordan kom de inn på nettsiden?
Man kan enkelt få masse verdifull informasjon og statistikk som kan (og bør) brukes når man gjør endringer eller produserer nytt innhold.
Ved å vite hvilke artikler som er de mest populære, vet man mer om hvilke typer artikler man bør lage fler av. Ved å vite hvilke knapper folk trykker på, vet man også hvilke knapper som ikke funker og må gjøres noe med. Ved å vite hvor langt ned på siden noen scroller, vet man hvilke element på siden som kanskje ikke funker som de skal.
På sosiale medier kan noen innlegg gi kjemperespons, mens andre innlegg blir en flopp. Da vet man med en gang hva man bør poste mer av, og hva man kanskje bør kutte helt ut.
Å ha denne type data og statistikk er gull verdt. I stedet for å ta beslutninger basert på synsing og egne preferanser, kan man hele tiden se hva som funker og tilpasse seg kundene. Ikke minst kan man se nesten umiddelbart om kampanjer er effektive eller ei, og få ordentlig oversikt over hvilke markedsføringsinnsatser som faktisk er lønnsomme.
Man kan ta del i hele kundereisen
Kundereisen består som regel av at man anerkjenner et problem, vurderer alternativer og til slutt tar en beslutning.
Ofte vet man ikke helt hva som er problemet, men søker etter informasjon for å kunne kartlegge hvilke behov man faktisk har. Deretter begynner man å lete etter løsninger og vurderer ulike alternativer til hvordan man kan løse problemet. Til slutt må man ta en beslutning om hvilket produkt eller tilbyder man ønsker å benytte seg av, og selve salget skjer.
Et eksempel kan være at jeg googler hoste og lurer på hva som er galt med meg. En artikkel forteller meg at jeg mest sannsynlig er forkjøla, og at en løsning kan være hostesaft. Deretter gjør jeg en innsats for å finne ut hvilken hostesaft som passer best for meg, og ender til slutt opp med å kjøpe Gunnars fantastiske hostemikstur.
Med tradisjonell markedsføring var det vanskelig å tiltrekke seg kunder som ikke var i beslutningsfasen – altså klar over at det var hostesaft de trengte og klare for å kjøpe. Det handlet gjerne mer om å fremme eget produkt enn å ta hensyn til hva kunden faktisk hadde behov for. Det ser man jo at mange (dårlige) markedsførere driver med selv den dag i dag!
Det er ikke helt umulig å skaffe kunder på den måten, men man går glipp av himla mange potensielle kunder som egentlig ville vært interessert i produktet. Jeg hadde ikke kjøpt Gunnars fantastiske hostemikstur dersom jeg kun hadde sett en salgspitch i en avisannonse.
I dag har man nemlig muligheten til å tiltrekke kunder uansett hvor de er i kundereisen, og ofte bygger man sterke kunderelasjoner i samme slengen. Du skjønner, Gunnar (som produserer Gunnars fantastiske hostemikstur) hadde en knallbra nettside hvor jeg kunne lese masse informative artikler.
Etter et googlesøk kom jeg nemlig inn på Gunnar sin artikkel om hvilke symptomer som kunne tyde på at jeg var forkjøla. Han prøvde ikke å selge meg hostesaften sin en eneste gang, den var faktisk ikke nevnt i artikkelen i det hele tatt. I sidemenyen trykket jeg meg videre til en annen artikkel fra Gunnar, han hadde laget en oversikt over hostesafter som funker mot slimete hals. Her fikk jeg for første gang høre om hostemiksturen (og mange andre alternativer) – ikke gjennom noe stor salgspitch, bare ren informasjon. Et par artikler senere, og jeg var på vei til apoteket for å kjøpe Gunnars fantastiske hostemikstur. I ettertid holdt jeg nesten på å sende epost hvor jeg takket for hjelpen og fortalte om min gode opplevelse med hostemiksturen. Jeg synes jo at Gunnar var en knakende god kar som hjalp meg SÅ mye!
Som du kanskje skjønner, finnes verken Gunnar eller hans fantastiske hostemikstur. Historien er bare et godt eksempel på hvordan innholdsmarkedsføring fungerer, og hvor viktig det er å skape innhold som treffer kunder uansett hvor de er i kundereisen. Dette er også et godt eksempel på hvordan digital markedsføring kan bygge solide kunderelasjoner.
Digitale kampanjer kan iverksettes fortere og er mer fleksible
Noe av det jeg liker best med digital markedsføring er at mulighetene er så mange og store. Det er nesten bare fantasien som setter grenser! Ikke minst kan man raskt endre kurs dersom noe ikke funker.
Å annonsere i tradisjonelle medier (som for eksempel tv, radio, avis) er gjerne en tidkrevende prosess, hvor man må gjennom mange ledd før selve annonsen er live. Å få gjort endringer er vanskelig, om ikke umulig. Jeg mener, det er ikke barebare å endre en annonse som allerede er trykt i avisa…
På nett har man muligheten til å kjapt iverksette nye idéer, og det er mye større rom for å prøve og feile. Man kan leke seg med plattformer, innhold, målgrupper, annonser, you name it.
Mange merkevarer bruker dagsaktuelle saker for å lage effektive markedsføringskampanjer, og da gjelder det å være kjapp på avtrekker’n. Et nylig eksempel er Litago som dro til Sverige for å dele ut sjokolademelk etter det ble kjent at nabolandet var tomme for Oboy. Ved hjelp av sosiale medier fikk de massiv oppmerksomhet for prosjektet.
Siden man får resultater og statistikk “real time”, ser man kjapt hvordan ulike kampanjer presterer. Dersom man ser at noen elementer ikke gjør det bra nok, er det ikke noe problem å gjøre endringer og prøve på nytt. Det kan være noe så enkelt som å prøve ulike overskrifter på en artikkel, eller endre et ord eller to i en facebookannonse.
Så, hvorfor bør man satse på digital markedsføring?
Helt til slutt ønsker jeg å komme med en liten oppsummering, og kjapt fortelle hvorfor det er verdt å bruke tid og penger på digital markedsføring. Dette er nemlig mine topp 5 om hva jeg mener gjør digital markedsføring så effektivt og bra:
Digital markedsføring er målrettet og priseffektivt
Vet man hvem målgruppen er og hvilke kunder man ønsker seg (noe man så absolutt burde vite), er digital markedsføring en fantastisk måte å kommunisere med dem på. Når markedsføringen blir mer målrettet, blir den gjerne også rimeligere og mer effektiv.
Digital markedsføring gir muligheten til å bygge relasjoner og solide kundeforhold
De flinkeste merkevarene finner måter å engasjere og kommunisere med kundene sine på. Det er viktigere, men også lettere, enn noen gang å skape tillit mellom bedrift og kunde, og det er her man virkelig kan slå ut konkurrenter.
Digital markedsføring er effektivt uansett hvilke mål man har
Uansett hva man ønsker å oppnå, finnes det på internett en måte å få det til på. Noen ønsker å bygge merkevare hos flest mulig, mange ønsker flere følgere og likes, andre ønsker å tilby fantastisk kundeservice, de fleste ønsker konkrete salg. Ingenting er umulig!
Digital markedsføring kan gjøres av alle – uansett størrelse og budsjett
Med digital markedsføring er det ikke nødvendigvis antall ansatte eller størrelsen på lommeboka som avgjør hvor vellykket det blir. Dette synes jeg er helt fantastisk. Med litt innsats kan nesten hvem som helst nå sine digitale mål.
Digital markedsføring er målbart og enkelt å forbedre
Alt kan måles. Trafikk på nettside, engasjement på sosiale medier, åpningsrate av epost – sånn for å nevne noen få eksempler. Når man har tilgang på så mye informasjon og statistikk kan man konstant forbedre og utvikle seg.
Jeg håper dette ga litt innsikt i hvilke fordeler digital markedsføring gir, mer enn at “alle er på internett”. Dersom du ønsker å lese mer om digital markedsføring, har jeg en rekke artikler du kan finne her.
Siste kommentarer