I dagens digitale hverdag er det et must å være tilstede på nett for å lykkes. Digital markedsføring er ikke lenger bare et buzzword som høres kult ut, det er den nye normalen. Kunder tar det som en selvfølge at bedrifter har en tilstedeværelse på internett.
Hva er digital markedsføring, sånn egentlig? Kort forklart er det alt du gjør på internett for at din bedrift skal nå sine markedsføringsmål.
Det som er så kjekt med digital markedsføring er at det ikke nødvendigvis trenger å være vanskelig og dyrt, og med litt innsats kan man få det my på egenhånd. Det krever dog litt tålmodighet og evnen til å lære seg ting på egenhånd.
Veldig mange bedrifter har sånn halvveis prøvd seg på digital markedsføring ved å opprette noen sosiale profiler og en enkel nettside, men så blir det stående uten å bli vedlikeholdt og oppdatert. Digital markedsføring er ikke noe “set it and forget it”-greie, det krever kontinuerlig oppmerksomhet og innsats.
I denne korte guiden ønsker jeg å lære deg hvordan du enkelt kan komme i gang med digital markedsføring på egenhånd. Den går ikke i dybden inn på hvordan du kan lage en solid strategi og konkrete metoder for digital markedsføring, men tar opp de viktigste prinsippene for å gi deg retning og hensikt med det du gjør på nett.
Forhåpentligvis kan dette være et godt startpunkt for å komme i gang, så kan du senere jobbe videre med å utvikle markedsføringsstrategien og hvilke metoder du ønsker å bruke. Helt Hætta er full av artikler du kan bruke for å lære mer.
Innhold i denne artikkelen
Start med kunden
Det aller viktigste når du skal satse på digital markedsføring, og forsåvidt alle typer markedsføring, er å vite hvem kundene dine er. Hvem kjøper produktene og tjenestene du tilbyr?
Jo mer du vet om kundene dine, jo bedre. Det aller enkleste er å spørre dem, slik at du får konkret informasjon som er basert på data i stedet for synsing.
Noen ting det er viktig å vite:
- Hva er demografien til kundene dine (Kjønn, alder, geografi, osv. Harde fakta om kunden)?
- Hvilken stillingstittel har kundene?
- Hva er vanlige utfordringer kundene dine møter på?
- Hvordan hjelper ditt produkt eller tjeneste kunden med å løse sine utfordringer og behov?
- Hvordan ønsker kundene dine å konsumere innhold og holde seg oppdatert?
- Hvordan kan du hjelpe kundene dine mest effektivt?
Dersom du føler at eksisterende kunder ikke er representativt for hvem du ønsker å tiltrekke, eller at du ikke har nok kunder til å samle denne type data enda, er det lov å finne på noe selv. Et sted må man jo begynne! Da må du kjenne litt på magefølelsen og komme tilbake for å korrigere så straks du blir bedre kjent med hvem de ideelle kundene er.
Bruk informasjonen til å lage ideelle kunder: fiksjonelle kundeprofiler basert på reell informasjon om hvem kundene dine er. Skriv ned alt du vet om disse ideelle kundene.
Hvorfor er dette ikke bare viktig, men essensielt? De ideelle kundene dine lærer deg hvem du lager innhold til, og gjør det mulig å forutse hva som kan konvertere dem til ekte, betalende kunder. Siden de er basert på eksisterende kunder gir de verdifull innsikt i hvilke type mennesker som har behov for det du har å tilby og hva som gjør at de velger å bruke penger på nettopp deg.
Dine ideelle kunder avgjør retningen for markedsføringen din.
Lag SMARTe mål
Du trenger ikke bare retning for å komme i gang med markedsføringen, men også noe som gir deg en indikasjon på om du er på riktig vei og hvor du ønsker å ende opp. I tillegg til retning trenger du mål for markedsføringen.
Mange tror at målet med digital markedsføring selvfølgelig er å være synlig på nett. Selv om dette i teorien kan være et mål, gir det oss ingen måte å vite når dette målet faktisk er oppnådd. Det er vagt og diffust, og gjør det vanskelig å vite når man har kommet i mål.
Derfor er det viktig å sette seg SMARTe mål. Mål som er spesifikke, målbare, attraktive, realistiske og tidsbundet, slik at man alltid kan følge med på utviklingen og vite hvordan man ligger an i løypa.
Et eksempel på et smart mål kan være: “Skaffe 150 daglige sidevisninger på nettsiden innen årsslutt”. Det er spesifikt, vi kan måle hvordan vi ligger an i forhold til antall sidevisninger, det er et attraktivt mål som er i tråd med ønsket om å bli mer synlig på nett, det er så absolutt realistisk å få til, og det har en klar tidsfrist.
Nå som du har funnet ut hvem kundene dine er og laget noen ideelle kunder, vil neste steg være å sette mål for den digitale markedsføringen din. Her er det fort gjort å bli overveldet – man vil jo så gjerne få til alt på en gang, så her gjelder det å virkelig fokusere på det som er viktig. Ikke minst må du huske at disse målene bør hjelpe deg oppnå de overordnede målene for bedriften din.
Still deg selv noen spørsmål som kan gjøre det lettere å forstå hvorfor det er viktig for deg å begynne, og ikke minst lykkes, med digital markedsføring.
Ønsker du at din digitale tilstedeværelse bare skal være et supplement til det du gjør offline, eller skal den digitale markedsføringen alene generere betalende kunder?
Ønsker du i første omgang å bygge merkevarebevissthet og en følgerskare, eller er det viktig å med en gang begynne å samle varme leads?
Er det viktigste å generere nye kunder, eller skal du fokusere på å også pleie de eksisterende kundeforholdene?
Selv om alle bedrifter er ulike med forskjellige behov, synes jeg på generell basis at en god begynnelse er å fokusere på å lage godt innhold og bygge merkevare den første stunden, slik at man legger et godt grunnlag for videre markedsføring.
Sett deg 3 konkrete, smarte mål for din digitale markedsføring. De skal føles litt vanskelige og harde å oppnå, det skal jo være noe du må jobbe hardt for å få til! Husk at de også bør være i tråd med bedriftens overordnede mål.
Nå har du både retning og mål som forteller deg om du er på riktig vei. Nå gjelder det bare å bruke disse når du setter i gang med markedsføringen.
Rydd opp i profiler og kom i gang med sosiale medier
De aller fleste har allerede laget en nettside bare for å gjøre det, og det står mange forlatte bedriftssider rundt om på sosiale medier. Jeg kan tenke meg at du mest sannsynlig har noen sosiale profiler for din bedrift, du også.
For at sosiale medier skal ha noe effekt, må man poste kontinuerlig og ha en klar hensikt med alt som blir lagt ut. Det nytter ikke å oppdatere et par ganger i året eller måneden dersom man ønsker å vokse og få flere følgere.
Det første jeg vil du skal gjøre, er å bruke dine ideelle kunder for å finne ut hvilke plattformer de er tilstede på og liker å bruke. Er en av dine ideelle kunder en kreativ kvinne, kan Pinterest være et passelig sted. Har du mange menn i høye stillinger kan LinkedIn være riktig plattform. Her kan du lese mer om de ulike plattformene og hvilke målgrupper de har.
Når du har kartlagt hvor dine ideelle kunder er, vet du også hvor du bør være synlig. Det er ikke vits for deg å bruke tid på Twitter dersom de ideelle kundene dine foretrekker Instagram og Facebook – eller motsatt. Du må være tilstede der kundene dine er.
Jeg synes det er smart å holde seg til bare én plattform i begynnelsen, maks to. Husk at du skal ha tid til å oppdatere disse profilene og tilby verdi til følgerne dine. Hastverksarbeid er ikke lenger godt nok.
Når du har funnet ut hvilke sosiale nettverk som er de riktige for kundene dine er første steg å opprette nye profiler. Hvis du har gamle og inaktive profiler må du rydde opp i disse, og dersom du har profiler på plattformer du ikke ønsker å bruke er det bedre å slette disse enn å la de stå inaktive.
Neste steg er å fylle ut alt av informasjon. Spesielt Facebook og LinkedIn gir deg mange muligheter til å fylle ut informasjon om bedriften din – bruk disse! En utfyllende profil er bra, og gir følgerne dine mye informasjon på samme sted. Når du skal skrive biografi/”om oss” er det viktig å skrive slik at du henvender deg til dine ideelle kunder i stedet for å bare skrive noe enkelt om deg selv. Bruk det til vise hvordan du kan være verdifull for dem.

Et eksempel på utfyllende informasjon på Facebook. Her ser et skjermdump fra siden til Social Media Examiner.
Husk at du har satt deg mål for din digitale markedsføring, og alt du gjør på disse profilene skal støtte opp under disse målene. Prøv å forstå hvilke aktiviteter på sosiale medier som kan hjelpe deg, og hvilken type innhold følgerne dine vil like og interagere med.
Ideelt sett bør du lage deg en plan for sosiale medier, hvor du kartlegger hvor mange og hvilken type innlegg du ønsker å poste i løpet av en uke. Kanskje du kan dele inspirasjon på mandager, et tips på torsdager og dele en nyttig artikkel på søndag? Finn en miks du tror du 1) kan klare å levere og 2) er verdifullt for følgerne dine. Denne planen kan du korrigere i ettertid, det viktigste er at du har noe å jobbe etter i begynnelsen slik at du ikke sklir ut og glemmer av sosiale medier.
Begynn å skrive artikler
Selv om sosiale medier kan være fantastisk for å komme nærmere dine ideelle kunder, er det lite som kan slå verdien av å ha innhold på egen nettside. På sosiale medier kan algoritmer endres og uventede ting skje, men på nettsiden din er det du som har full kontroll – det er jo tross alt du som er eieren.
Dersom du har en nettside fra før: supert! Da er det bare å finne ut av hvordan du kan skrive og publisere artikler.
Har du ikke nettside fra før, mener jeg så absolutt at det er på tide å skaffe en. Det er innmari viktig å ha en nettside hvor du kan samle all informasjon om bedriften din og være tilgjengelig for kunder.
Selv om jeg mener man absolutt bør prioritere en god og brukervennlig nettside (og at det er en investering det er verdt å bruke penger på), kan det være greit å lage en enkel nettside på egenhånd bare for å komme i gang. Noen eksempler kan være Wix og Squarespace som enkelt lar deg lage en helt ok nettside selv om du ikke har erfaring med webdesign. Merk at dette ikke er en god løsning i lengden og at du absolutt bør få noen profesjonelle til å hjelpe deg med å konfigurere og sette opp en side som er tilpasset dagens standard dersom du ikke har erfaring med dette selv.
Nettsiden er på plass, men hva skal du skrive og hvorfor?
Å produsere og skrive artikler på en bedriftsblogg er kanskje den aller beste måten å skaffe flere potensielle kunder. Ved å skrive noe som er informativt, lærerikt og/eller aktuelt, skaper du verdi for leserne og forhåpentligvis velger de å følge med på det du gjør og kommer tilbake for mer. Når de skjønner at dette er noe du har peiling på, velger de å kjøpe hos deg fremfor dine konkurrenter. Du kan lese mer om innholdsmarkedsføring her.
Det aller viktigste når du skriver artikler er hvordan du kan hjelpe eller underholde leseren. Forhåpentligvis har du nå et bilde av hvem du skriver for, og du vet også hvilke utfordringer og behov de innehar. Aller helst bør artiklene være nært relatert til bransjen du driver i og produktene/tjenestene du selger.
Dersom du er en veterinær, kan for eksempel dine fem første artikler være:
- De 10 mest vanlige bekymringene til hundeeiere
- Hvordan finne ut om pus har lopper
- 5 hundeprodukter du bør kjøpe hos veterinær i stedet for på dyrebutikk
- Hvordan gjøre kjæledyret ditt klar for operasjon
- Hva er blodøre på hund?
Dette er ting du som veterinær mest sannsynlig har full peiling på, og derfor er du perfekt egnet til å skrive denne type artikler for nysgjerrige og bekymrede dyreeiere! Ikke bare får du vist frem at dette er noe du har kunnskap om, men du blir også mer synlig i søkemotorer og har noe virkelig interessant å dele på sosiale medier.
Det tar tid å bygge opp lesere på artiklene dine, så det er ikke annet å gjøre enn å smøre seg med tålmodighet. Ikke gi deg etter tre artikler fordi du ikke har fått noen kommentarer eller nye kunder – det kommer, tro meg. Ikke minst er det viktig å vite at godt innhold alene ikke er nok, men at det må deles og distribueres for å gjøre det lettere for folk å finne. Enda godt du nå har blitt en mester på sosiale medier 😃
I denne rapporten fra Content Marketing Institute kan du lære mer om hvilken effekt amerikanske bedrifter har sett ved bruk av innholdsmarkedsføring, og hvilke metoder som er de mest effektive.
Veien videre
Når du har kommet godt i gang med digital markedsføring og føler at du begynner å få kontroll, kan det være greit å evaluere og gå over hva som funker og ikke. Ideelt sett bør du også lage deg en komplett digital strategi, eller få hyre inn noen som kan hjelpe deg.
Det kan også være verdt å vurdere om du bør bruke flere metoder for å kommunisere med dine ideelle kunder, og hvordan du kan konvertere lesere om til varme leads. Naturlige ting det vil være naturlig å implementere i markedsføringen sin på sikt vil være:
- Epostmarkedsføring (som nyhetsbrev eller enkle kurs. Markedsførere rapporterer at epost er den viktigste kanalen de har)
- Gratis lead magnets (f.eks. guider, maler, sjekklister)
- Annonsering i søkemotorer og på sosiale medier
- Søkemotoroptimalisering
Jeg håper denne enkle guiden hjelper deg med å komme ordentlig i gang med digital markedsføring, og at du har en strategisk tilnærming til hvordan du presenterer bedriften på nett. Digital markedsføring er så himla gøy, så jeg håper du koser deg og lærer mye nytt på veien!
Siste kommentarer