Digital markedsføring gir mange muligheter for å skaffe nye kunder og tjene penger, men aller først må disse potensielle kundene få vite at du eksisterer og hva du har å tilby. Internett flommer over av informasjon, og det er ikke barebare å være synlig slik at folk finner deg. Derfor har jeg samlet disse ti tipsene som kan gjøre at du når ut til et større publikum og blir sett av flere.
Innhold i denne artikkelen
- 1 Vær aktiv på sosiale medier
- 2 Hold nettsiden din oppdatert
- 3 Start en bedriftsblogg
- 4 Gjesteblogg hos andre
- 5 Hold gratis webinar
- 6 Annonser på Facebook og Google
- 7 Oppfordre kunder til å skrive anmeldelser og anbefale deg videre
- 8 Vær aktiv i Facebookgrupper
- 9 Skaff et intervju på en relevant podcast
- 10 Vær kreativ og gjør noe nyskapende
Vær aktiv på sosiale medier
Denne er nesten en selvfølge, men jeg synes allikevel det er viktig å ta med. Mest sannsynlig bruker dine ideelle kunder sosiale medier hver eneste dag, og det må du utnytte!
Post ofte og del bare ting som er relevant og interessant for målgruppen din. Dersom du ofte endrer kurs eller poster ting som kan oppleves som irrelevant kan mange av dine eksisterende følgere gå lei og velge å avfølge. Det er også mye lettere å skaffe nye følgere når du har et klart fokus og de vet akkurat hva de får ved å følge deg.
Hold nettsiden din oppdatert
Å bare ha en nettside er ikke nok – den må oppdateres og tas vare på. Få ting får meg til å lukke en nettside fortere enn utdatert informasjon og feil årstall på en side. Det gir et dårlig inntrykk og oppleves som uprofesjonelt.
Pass på at all informasjon alltid er oppdatert og relevant, og gjør det enkelt for potensielle kunder å komme i kontakt med deg.
Om du leser dette og ikke har en nettside: det er på tide å skaffe seg en. Det er hele hjertet av din digitale markedsføring, og et sted hvor du kan samle all viktig og interessant informasjon om bedriften din.
Start en bedriftsblogg
Ikke minst trenger du nettsiden din for å starte en bedriftsblogg.
Her i Norge steiler mange når de hører ordet “blogg”, fordi de fleste assosierer det med rosablogging og dagens outfit. Det er selvfølgelig ikke en slik type blogg jeg anbefaler deg å starte opp, men en fagblogg hvor du skriver artikler som er relevant til det du driver med.
Ikke bare er artikler en flott måte å vise hvor mye kunnskap du sitter på, men også en genial måte å differensiere seg fra andre på. Potensielle kunder får gjennom bedriftsbloggen et mye bedre inntrykk av hvem du er og hva du kan enn de vil få på en en enkel nettside.
Jeg har skrevet en del om blogging og innholdsmarkedsføring tidligere her på Helt Hætta, som du kan lese mer om her.
Gjesteblogg hos andre
Den eneste tingen som er bedre enn å blogge på egen nettside, er å av og til være gjesteblogger hos noen i samme eller lignende bransje.
Ved å skrive en artikkel som publiseres på noen andres blogg får du muligheten til å henvende deg til et helt nytt publikum som kanskje ikke vet hvem du er fra før. Disse menneskene er mest sannsynlig interessert i mye av det du også skriver om, og mange av dem kan bli faste følgere og kanskje etterhvert kunder. Artikkelen blir selvfølgelig publisert med ditt navn og med lenke til nettside/sosiale profiler.
Det kan føles veldig overveldende å begynne med gjesteblogging, for hvor begynner man egentlig og hva kreves for å få det til? Det enkleste er å finne andre bedrifter og bloggere du synes gjør en god jobb og har et interessant publikum, for å deretter kontakte dem og spørre om de kan være interessert i at du skriver en artikkel for dem. Kom med forslag på konkrete artikler du kan skrive, eller pitch en ubrukt artikkel du har liggende.
Det verste du kan få er nei (og du kommer sikkert til å få en del), men da er det bare å fortsette med neste på lista.
Hold gratis webinar
Webinar er en fantastisk mulighet til å dele litt av kunnskapen din og gi verdi til potensielle kunder. Ikke minst foretrekker mange video fremfor tekst, noe som gjør at webinar kan være en fantastisk måte å fange opp de som ikke er interessert i å lese artiklene på bloggen din.
Hvor langt webinaret er og hva det skal handle om er helt opp til deg, men mange legger seg på rundt 40-60 minutter. Husk at de fleste har en travel hverdag og ikke har mulighet til å sette av tid for et to timers webinar.
Del noe du kan mye om og synes er spennende, slik at seerne kan lære noe nytt og ønsker å følge deg videre.
Annonser på Facebook og Google
Dette er det eneste på denne lista som ikke er gratis, men er også den mest effektive måten å bli sett av mange på.
Ved å annonsere på Facebook vil du dukke opp i feeden til målgruppe din, og du bestemmer selv hvor lenge annonse skal gå og hvor stor rekkevidde den skal ha.
På Google kan du kjøpe plasseringer på relevante søkeord, slik at du kommer høyt opp når folk søker etter noe du kan tilby i Google. De fleste bruker søkemotorer for å finne mer informasjon og undersøke potensielle kjøp, så denne typen annonse blir ofte sett av kjøpeklare kunder.
Begge gir deg store muligheter til å segmentere og spisse deg ordentlig inn på hvem du ønsker at skal se annonseringen din. Det gjør at du ikke trenger betale for folk som helt åpenbart er utenfor målgruppen din, og budskapet ditt kan skreddersys de som skal se annonsen.
Oppfordre kunder til å skrive anmeldelser og anbefale deg videre
Fornøyde kunder er den beste markedsføringen du kan få, men også en av de vanskeligste.
Fornøyde kunder har stor troverdighet, og dersom de anbefaler deg videre til venner og bekjente er sjansen stor for at noen av dem også ønsker å bli betalende kunder.
Selv om anbefalinger og lovord er ting som skjer organisk, er det lov å spørre kunder om de er fornøyde og kan tenke seg å anbefale deg videre hvis det faller seg naturlig. Du kan også spørre om de kan tenke seg å skrive en kort anmeldelse/testimonial som du kan bruke på dine plattformer for å vise at folk er fornøyde med arbeidet ditt.
Hvis du selger produkter er det også mulig å lage en affiliateordning hvor kundene dine kan få noen prosent av kjøpesummen dersom de rekrutterer nye kunder.
Husk at det aldri er innafor å betale noen for å lyve eller gi falske anbefalinger.
Vær aktiv i Facebookgrupper
Facebookgrupper fortsetter å øke i popularitet, og er det perfekte sted for å komme i kontakt med målgruppen din.
Meld deg inn i grupper som er interessante og relevante for målgruppen din, og følg med på hva som blir diskutert og hvilken tone innleggene har. Dette kan du bruke for å lage høyst verdifulle artikler for dine ideelle kunder!
Ikke minst bør du ta del i diskusjonene og engasjere deg i det som skjer i gruppene. Hjelp folk som spør om råd, og bidra gjerne hvis noen trenger veiledning. Folk legger merke til at du er aktiv og at du har peiling på hva du driver med, noe som gjør at de fort får tillit til deg og bedriften din. Selv om målet med å være aktiv i Facebookgrupper ikke i seg selv bør være å få nye kunder kan det fort bli en kjekk bieffekt.
Du kan også lage din egen Facebookgruppe og bygge deg opp et community med likesinnede. Pass på at det ikke blir en ren reklamekanal.
Skaff et intervju på en relevant podcast
Podcaster er i vinden for tiden. Det er et format som passer rett inn i en travel hverdag hvor folk gjerne vil gjøre flere ting samtidig. I likhet med gjesteblogging er et podcastintervju en fantastisk måte å bli introdusert for et nytt publikum.
Det finnes mest sannsynlig flere podcaster som tar for seg temaer relatert til bransjen du driver i, noe som gjør at du kan ha mye å bidra med i en podcastepisode. Let opp podcaster du synes er interessante og hvor du kunne bidratt med noe nyttig for lytterne. Deretter er det bare å ta kontakt med de som driver podcastene for å spørre om de kan tenke seg å ha deg med i en av episodene.
Det kan være tungt å pitche seg selv på denne måten, men det kan føre til himla mye kult!
Vær kreativ og gjør noe nyskapende
Dette er vel det aller vanskeligste å få til av alle punktene på hele lista. Det er liksom ikke barebare å finne på no’ kult som gjør folk nysgjerrige på bedriften din, men det kan være veldig effektivt om du får det til!
Det kan er vanskelig å være kreativ og forsøke å komme på nye idéer. Du trenger nødvendigvis ikke finne opp hjulet på nytt, men det må være noe som skiller deg fra konkurrentene dine og er nytt i bransjen. Kanskje det kan være en ny måte å gjøre ting på, en uventet kombinasjon som ingen har tenkt på tidligere, eller kanskje en humoristisk vri på noe kjent og kjært.
Et eksempel på kreativ markedsføring er KFC som i Amerika nylig brukte negative tilbakemeldinger fra Twitter til å annonsere at de snart kommer med en ny type pomfri:

Dersom du klarer å komme på noe nytt og nyskapende, kan det gå viralt og bli en snakkis rundt om på internett. Nettopp det er vel alle markedsførere sin våte drøm, men det er også vanvittig vanskelig å få til.
Siste kommentarer